Övriga plastikkirurgiska ingrepp

De ingrepp som behandlats ovan är de vanligast förekommande hos oss. Utöver dessa utför vi ett flertal andra plastikkirurgiska ingrepp rutinmässigt. Om det ingrepp Du är intresserad av inte behandlas ovan, ring oss gärna så hoppas vi kunna hjälpa Dig med just det Du önskar.

Permanent läppförstoring

För de som önskar en permanent läppförstoring är transplantation av eget fett till läpparna den bästa metoden (Autolog fettransplantation). Metoden, som är kirurgisk, innebär - förenklat - att man tar fett från, tex. mage, lår el annat ställe på kroppen som är lämpligt, och sprutar in det i läpparna.  Allt mellan ca 30-80% av det transplanterade fettet överlever operationen, hur mycket syns först efter ett antal månader. Ofta får man upprepa ingreppet flera gånger, tills man uppnått den önskade volymen.

När man väl fått önskad mängd fett att överleva, och läpparna har den volym man önskar, är resultatet i det närmaste permanent. Detta är den stora skillnaden jämfört med injektionsbehandling med s.k ’fillers’ som måste ständigt måste upprepas med varierande tidsintervall. Operationen utförs i narkos, tar ca 1-1,5 timmar och patienten kan gå hem senare samma dag. Man behöver i princip inte vara hemma från arbetet efteråt, om man är beredd på att vara ordentligt svullen om läpparna första veckan efter op.

Innan man genomgår en fetttransplantation ska patienten ha provat  s.k ’fillers’ i läpparna först. Detta ffa för att vara säker på att man verkligen vill ha en permanent förstoring, samt ha en bra uppfattning om hur mycket volymökning man önskar. Annars är risken stor att man inte blir nöjd med det postoperativa resultatet, eftersom man inte vet vad man ska förvänta sig.

Överarmsplastik


Har man problem med överskottshud och/eller överskottsvävnad på överarmarna, sk ’’gäddhäng’’ – kan detta åtgärdas kirurgiskt mha en operation som kallas överarmsplastik. Det är en operation där man tar bort den hud och den vävnad som ’’hänger’’ och ger överarmen ett betydligt yngre och ’tightare’ utseende.

Operationen utförs i narkos, tar ca 2-3 timmar och man kan gå hem från kliniken samma dag. Man bör räkna med att vara sjukskriven ca 2 veckor, beroende på vad man arbetar med iof. Fördelarna inkluderar att man kan klä sig i kortärmat, utan att ha en  massa hud, bla som ’hänger utanför’. Man kan ibland gå ner i storlek på skjortor, blusar, kavajer o dyl då man blivit mer proportionerlig i kroppen.

Man måste dock känna till, och vara införstådd med att man får ett långt ärr på vardera överarmen – från axillen till armbågen – som alltid kommer att synas! Det är en ganska vanlig operation bland patienter som gått ned mycket i vikt, som tex efter Gastric by pass-op.,  sk GBP.

Intimkirurgi, Kvinnor


Många kvinnor upplever obehag i det dagliga livet pga stora blygdläppar, det rör sig oftast om de inre blygdläpparna, Labia Minorae. Det kan handla om problem från antingen bara en sida, eller bägge sidor. Vanligt är att man beskriver att det skaver, gör ont, att man får sår – oftast i samband med idrottsutövning, ridning, cykling o.dyl. Detta kan åtgärdas kirurgiskt mha en s.k ’blygdläppsplastik’. Operationen genomförs i narkos, tar ca 1 timme och patienten kan gå hem senare samma dag.

I samråd med patienten går kirurgen igenom, före operationen, hur mycket som planeras att ta bort, för att patienten ska ha en realistisk förväntan på det postoperativa resultatet. Det är mycket viktigt att veta att man inte kan ta bort för mycket av de inre blygdläpparna. Detta kan ofta senare resultera i att vävnaden drar sig tillbaka under läkningsperioden, och blottar clitoris på ett oönskat sätt. Detta ger kroniska problem med smärta och/eller känselstörningar från den blottade clitoris.

Det är annars en relativt okomplicerad postoperativ period för patienten och man har oftast mindre problem/smärta än förväntat. Stygnen försvinner av sig själva, man har inget speciellt bandage efter operationen, utan endast en binda i trosorna samt en smärtlindrande salva som man får med sig hem. Denna behövs i princip endast operationsdygnet. Man har i regel inga problem med toalettbesök, dusch, intimhygien mm. efter operationen.